Consumentenbond: Kwalijke praktijken


data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

In de gezondheidsgids nummer 2 van de Consumentbond (april 2016) verscheen een artikel getiteld: Kwalijke praktijken met als subtitel: prijzen van fysiotherapie. De conclusie in de inleiding: de consument wordt door de fysiotherapeut gefopt. Wat is hier aan de hand?

Het onderzoek gaat over de zorg als mensen niet aanvullend zijn verzekerd. Bij deze vorm blijkt meer dan de helft van de gebelde praktijken de screeningskosten, na doorverwijzing van de huisarts, door te berekenen. Dat is onjuist en heeft de Consumentenbond een punt, maar als ik de verklaring lees, begrijp ik de verwarring.

Screening vs beweegonderzoek

Binnen de context van dit onderzoek betekent screening: pluis - niet pluis (rode vlaggen). Als de huisarts dat al heeft gedaan, hoef je dat niet meer te doen dus kun je dat niet in rekening brengen. Als de huisarts dat niet heeft gedaan, moet je dat uiteraard wel doen en berekenen. Zoals de consumentbond ook al aangeeft: Als de patiënt via de huisarts komt met een schriftelijke verwijzing, bezuinigt de patiënt.

Collega's geven als reacties op het onderzoek dat zij een specifiek bewegingsonderzoek doen. Dat klopt uiteraard, maar dat is geen screening en zie daar een spraakverwarring.

Hoe wel

Als de patiënt komt met een schriftelijke verwijzing dan reken je jouw tarief voor intake en onderzoek mét schriftelijke verwijzing (vergelijkbaar met code 1870 bij vergoede zorg). Als er geen schriftelijke verwijzing beschikbaar is dan reken je jouw tarief voor screening, intake en onderzoek (vergelijkbaar met code 1864 bij vergoede zorg).

Verschil in tarieven

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de tarieven. Er wordt gesproken over de grote verschillen in tarieven. Dat stuk vind ik zelf nogal ongenuanceerd. Het kenmerk van vrije tarieven is dat er verschillen bestaan, dat lijkt me toch een enorme 'open deur'.

KNGF Onderzoek toont aan dat de kostprijs fysiotherapie rond de € 38-€ 40 ligt. Maar goed de ene kapper is de andere niet, net zoals de ene supermarkt andere tarieven hanteert dan een ander en een Mercedes gemiddeld duurder is dan een Kia. Wel een dingetje: de consument kan kwaliteit slecht beoordelen en daarmee dus ook de prijs-prestatie...

Wat te doen met dit onderzoek?

Ik zou wijzen op hoe het bij jou werkt met screening en wat de verwarring is. Vooral ook wat je als praktijk doet en vooral aan kennis en deskundigheid bezit waardoor je tarief wordt bepaald. Misschien gebruik je de gemiddelde kostprijs voor fysiotherapie. Ook nog eens de mogelijkheid dat alleen een schriftelijke verwijzing telt want vaak genoeg zal bij een mondelinge verwijzing achteraf blijken dat de huisarts eigenlijk helemaal niet verwezen heeft. Je hebt dus een kans om een behoorlijk negatief artikel om te buigen naar een positief bericht voor jouw praktijk!