Website & Beveiliging HTTPS: wel of niet belangrijk


Kort geleden verscheen een bericht over privacy en formulieren op een website. De meeste fysiowebsites vragen informatie van hun bezoekers. Vaak gaat dat over klachten. In principe is elke vorm van het delen van persoonlijke gegevens privacy gevoelige informatie.

Het is nog niet echt verplicht, maar de verwachting is dat het wel gaat komen. Beveiliging van je website met een zogenaamd SSL certificaat. Je krijgt dan een website die begint met HTTPS bovenaan in de adresregel. Als professionele praktijk ontkom je er eigenlijk niet aan. Het is vrij eenvoudig door ons te realiseren en het werkt ook nog eens twee kanten op.

Wat is HTTPS?

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) is simpelweg een protocol dat zorgt voor het veilig versturen en ontvangen van data. Dit wordt mogelijk gemaakt door het installeren van een SSL certificaat op de webserver. Een website die gegevens verstuurt volgens het HTTPS protocol is te herkennen aan bijvoorbeeld een groen slotje of een groene balk met daarin het slotje in de url balk van je browser. Het verschil zit hem in het soort SSL certificaat waar je voor kiest.

Er zijn 3 soorten SSL certificaten, namelijk:

  • Domein Validatie (DV)

  • Organisatie Validatie (OV)

  • Uitgebreide of Extended Validatie (EV)

HTTPS waarborgt de veiligheid

Een HTTPS verbinding versleutelt de gegevens die verstuurd worden. Dit maakt het voor hackers lastiger om de verstuurde gegevens te verkrijgen. Een HTTPS verbinding kom je nu veelvuldig tegen bij webshops en inlogomgevingen van banken.

HTTPS een vertrouwensfactor

Naast dat HTTPS een veilig protocol levert, wordt het groene slotje ook als een conversie factor gezien. Het groene slotje geeft aan hoe serieus een bedrijf omgaat met de gegevens van de klant. Het wordt gezien als een vertrouwensfactor. Een factor die online erg belangrijk is geworden, met name onder de webshops. Je kunt je ooik als praktijk profileren als veilig en secuur.

Hoe groot is de invloed op mijn positie in Google?

Vooralsnog klein, maar naar verwachting zal het niet lang duren tot dit een grotere invloed zal krijgen. Afhankelijk van je concurrenten en hoe goed jouw website momenteel is geoptimaliseerd zal de overstap wel of niet merkbaar zijn in de rankings.

De toekomst van HTTPS wat betreft Google

De mening zijn erover verdeeld, maar de meeste SEO specialisten denken dat HTTPS op dit moment al een ranking factor is. Weliswaar minimaal, maar naar verwachting zal Google dit steeds belangrijker gaan maken.

Google versterkt deze aanname door het volgende op hun blog aan te kondigen:

“We're starting to use HTTPS as a ranking signal. For now it's only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS. But over time, we may decide to strengthen it, because we’d like to encourage all website owners to switch from HTTP to HTTPS to keep everyone safe on the web.”

Bron: Google Webmaster blog

Google bepaalt nu eenmaal wat de online standaard is en waar bedrijven zich aan moeten houden. Het veiliger maken van het web lijkt een speerpunt voor de komende jaren. Al zijn we inmiddels ook van Google gewend dat niet alles naar waarheid wordt gecommuniceerd.

Moet ik overstappen naar HTTPS?

Het is zeker het overwegen waard. Wanneer Google het belang van HTTPS als ranking factor zal verhogen is niet te voorspellen. Maar als je een voorsprong wil hebben op de concurrentie, dan is het zeker aan te raden om over te stappen. Ook als jezelf als ‘betrouwbare’en professionele praktijk wil profileren, helpt HTTPS. Het is een genoemde vertrouwensfactor.

Let op, het overstappen van HTTP naar HTTPS is niet zo simpel als het installeren van een applicatie op je computer. Een verkeerde overstap kan er namelijk voor zorgen dat je website uit Google verdwijnt en je de opgebouwde rankings opnieuw moet veroveren!

Wij regelen dat via een professionele weg. Ben je van plan om over te stappen? Laat het ons dan weten.

Kosten HTTPS

De jaarlijkse HTTPS certificaat kosten zijn bij ons € 82,50. Deze kosten kunnen geïndexeerd worden volgens het CPi.