Websites zonder https zullen door Google chrome als onveilig bestempeld worden


Google heeft aangekondigd om met de nieuwe van Google Chrome (browser) waarschuwingen te tonen wanneer websites geen gebruik maken van een https verbinding om wachtwoorden of betaalgegevens door te sturen. Het doel is om dit vanaf januari 2017 dusdanig in te richten zodat bezoekers gewaarschuwd worden wanneer ze gevoelige informatie dienen in te vullen op een http verbinding. Deze waarschuwing zal in de adresbalk van de browser zichtbaar zijn.

Rankingvoordeel

Eerder heb ik al een artikel geschreven over het belang van https verbindingen voor websites en de indexatie in Google. Google had toen al aangegeven om in de toekomst websites een voordeel te geven in de ranking in Google wanneer ze gebruik maken van een https verbinding. Met deze volgende stap lijkt Google website eigenaren nog meer te dwingen om over te stappen naar een https verbinding. Deze eerste update is specifiek gericht op websites met betalingsmogelijkheden en inlogfunctionaliteiten, maar er zijn ook al plannen om alle overige websites aan te pakken.

Een melding voor alle websites

Als het aan Google ligt stappen alle websites over naar een https verbinding. Naast de eerder genoemde aankondiging hebben ze ook aangegeven wat de volgende stap is, namelijk: altijd een waarschuwing tonen wanneer een website gebruikt maakt van een ‘onveilige’ http verbinding. Dit zal in een latere update dan Chrome 56 plaatsvinden, maar het is wel duidelijk dat Google dit uiteindelijk wil doorvoeren.

Overstappen naar https

Als je hiervoor nog niet overwogen hebt om over te stappen naar een https verbinding, dan moet deze aankondiging je wel aan het denken zetten.

Afgezien van het ranking voordeel dat je krijgt is het online vertrouwen voor bezoekers enorm belangrijk. Kies je ervoor om niet over te stappen naar een https verbinding? Dan kan dit vertrouwen met de latere versie van Chrome een behoorlijke knauw krijgen.

Ik wil overstappen naar https