Cijfers & Trends - RABOBANK


De Rabobank publiceert voor verschillende branches cijfers en trends. Recent deed de Rabobank dat voor de fysiotherapie. Zoals zo vaak met dergelijke rapporten is het behoorlijk multi-interpretabel. Het is maar goed dat wij onze patiënten niet zo slecht onderbouwd behandelen.

Volume stijgt niet

Vooral dat het volume niet stijgt, verbaast mij niets. Is tussen de -1 en +1%. Hoewel de vraag groter lijkt, stijgt de omzet maar met maximaal 2% niet. Logisch als je omzetplafonds instelt denk ik dan…

Ondernemerschap belangrijker

Ook het ondernemerschap wordt steeds belangrijker. Komt zomaar uit de lucht vallen. Een verklaring daarvoor kan ik niet uit dit document halen. Ondernemerschap is wel belangrijk, maar beter ondernemen waardoor je groeit, is niet altijd een genoegen on de fysiotherapie.

Interessant feitje: De totale kosten fysiotherapie bedragen € 1,4 miljard. Totale zorgkosten 99 miljard.

Samenwerking met fitnessbedrijven is een trend. Volgens mij zie ik veel meer praktijken ontstaan binnen fitnesscentra. Ik zie wel eens positieve samenwerking, maar heel vaak doe iedere discipline gewoon zijn/haar ding. Daarbij is niet echt sprake van een samenwerking. Vaak gaat het ook financieel mis.

Eigen beweegcentrum als meerwaarde en kans

Persoonlijk ben ik enthousiast over een eigen beweegcentrum of met een paar praktijken een gezamenlijk fysio-/beweegcentrum. Onze doelgroep ‘schreeuwt’ erom, is op zoek naar kwaliteit en kleinschaligheid, wil niet naar de fitness en de bereidheid om zelf te betalen en fit te blijven is groter dan ooit. Een fantastische tweede inkomstenstroom waarin je nog echt kunt ondernemen zonder al te veel bemoeienis. Het vraagt wel wat meer commerciële vaardigheden.

Als je overweegt een eigen beweegcentrum te exploiteren of graag eens wil sparren hoe je de omzet verhoogt, raadpleeg dan de Mijn MarCom Coach. We hebben interessante concepten, bedrijfsopzet (BTW gescheiden) abonnementen en voorwaarden al eens bedacht, scorende Facebookcampagnes en vanuit InFysio goede contacten met leveranciers van apparatuur.

Lees het Rabobank rapport hier

Afspraak maken met een adviseur, stuur een e-mail.